Dementie vriendelijke uitvaart
Ritueelbegeleider | Uitvaartspreker
Dementievriendelijke Ritueelbegeleider
Dementie komt veel voor in Nederland. Ongeveer 297.000 mensen hebben een vorm van Dementie. Ieder uur komen er 5 mensen met dementie bij en 1 op de 5 mensen krijgt Dementie. In 2050 zullen er naar verwachting 620.000 mensen met Dementie zijn.
Tijdens ons werk als ritueelbegeleider kom je in situaties waarbij bijv. vader is overleden en moeder met Dementie achterblijft. Dit roept vaak veel vragen op bij de overige familieleden.
Vragen zoals bijvoorbeeld:
- Moeten we het moeder wel vertellen?
- Krijgt ze het allemaal nog wel mee?
- Doen we er goed aan moeder mee te nemen naar de uitvaart?
- Zou ze de uitvaart niet “verstoren”?
- Kan ze dat verlies wel verwerken?
- Wordt ze hierdoor juist niet onrustiger?
- Of hoe betrekken we haar bij het afscheid?
Om ook mensen met dementie en hun families goed te kunnen helpen en van dienst te kunnen zijn heb ik mij hierin verder verdiept en geschoold.
Na het volgen van de scholing, welke gegeven werd door “DeMensTraining” in samenwerking met “Alzheimer Nederland”, mocht ik de licentie Dementie vriendelijke Ritueelbegeleidster in ontvangst nemen.
Afscheid nemen is voor iedereen belangrijk
Ook voor mensen met Dementie kan er een moment komen dat ze afscheid moeten nemen van een dierbare. Van hun partner, broer of zus, zoon of dochter. Dementie maakt dat het afscheid nemen, de tijd rondom de uitvaart en het rouwen, complex en extra moeilijk kan zijn.
Mede hierdoor komt het nog regelmatig voor dat mensen met Dementie niet bij een uitvaart worden betrokken.
“Alzheimer Nederland “en “ Samen Dementievriendelijk.nl ” hebben aangetoond dat het juist erg belangrijk is om mensen met Dementie wél te betrekken bij een laatste afscheid.
Op welke wijze ze dit beleven is afhankelijk van de persoon.
Eén van de belangrijkste motieven is om “dubbel verlies” te voorkomen.
Wanneer een ouder overlijdt en de andere ouder niet deelneemt aan afscheid en/of uitvaart, dan ervaart de familie een “dubbel verlies”
Daarnaast komt u nog vaker bij moeder op bezoek en verzwijgen zou dan steeds lastiger kunnen worden of onprettig voor u kunnen gaan voelen.
Tevens kunnen de verwarring en shock nog groter zijn wanneer iemand anders uw moeder condoleert met het verlies van haar man.
Het rouwproces samen ingaan geeft vaak extra verbinding met elkaar, en dit maakt dat je er altijd samen over kunt praten.
Of u het overlijden wel of niet wilt vertellen, deze keuze blijft altijd aan u zelf.
Het hart krijgt geen Dementie!
We weten dat het “Oer-gevoel” altijd intact blijft. De gevoelens van Liefde, blijheid, woede, verdriet, rouw en vreugde blijven.
Mensen met Dementie kunnen dit gevoel niet altijd goed meer uiten of aan een bepaalde situatie koppelen, maar ze kunnen het zeker wel voelen.
Door het volgen van deze scholing heb ik geleerd hoe waardevol het is om samen het afscheid vorm te kunnen geven. Hoe ermee om te gaan? En hoe kan ik mensen goed informeren en ondersteunen, door samen op zoek te gaan naar passende mogelijkheden rondom een afscheid (dienst).
Wilt u meer weten over een Dementievriendelijke uitvaartdienst, neem dan gerust contact met mij op.
Ik kom graag bij u langs voor een vrijblijvend gesprek.